banner 3

crowl

e xamogela: για όσα μπορούν να μας κάνουν να χαμογελάμε, να μας εντυπωσιάσουν , να μας προβληματίσουν. Μια κουβέντα ανάμεσα μας , χωρίς ήχο μα με φωνή ικανή να σπάσει την σιωπή μας! Ένα blog φτιαγμένο με όσα κουβαλά η ψυχή μας και απ΄ όσα το βλέμμα αρπάζει.. Εδώ σε τούτο το blog που όλοι οι καλοί χωράνε περιμένουμε να μοιραστούμε μαζί σας οτιδήποτε σας αφορά και θέλετε να δημοσιευθεί, σχόλια, απόψεις, νέα σας, ακόμη και τις πιο απλές σκέψεις σας. Ακόμη και αν νιώθετε πως θίγεστε από κάποια ανάρτηση μας ή για ότι άλλο θέλετε. Δεν έχετε λοιπόν, παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας μας mail στην παρακάτω διεύθυνση: Nikibest112@gmail.com Τέλος, επισημανουμε οτι η αναρτηση θεματων απο αλλους ιστοτοπους δεν σημαινει αυτοματα και την αποδοχη μας. ..

φοντο

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πέλλα: Μαθητές “ανακαλύπτουν” την αρχαιοελληνική κουζίνα!


Πέλλα: Μαθητές “ανακαλύπτουν” την αρχαιοελληνική κουζίνα!

ccef2eb7535e9912f78c90afadd66eaeΓκουρμέ φαίνεται πως ήταν οι αρχαίοι Έλληνες… αφού η διατροφή τους περιλάμβανε φαγητά όπως  Χοιρινό με δαμάσκηνα, γουρουνόπουλο γεμιστό, ”ξιφίας εν τρίμματι συκαμινίω” (ξιφίας με σάλτσα από μούρα) και άλλες πολλές ιδιαίτερες γεύσεις και διατροφικές συνήθειες…


Αυτά ήταν τα αποτελέσματα των “ανακαλύψεων” των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, με την βοήθεια του ειδικού, σεφ και  ερευνητή στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας  - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γιώργου Παλησίδη.
Σε αυτό το σημείο να πούμε πως το εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος  “Αρχαίων άροσις και γεύσεις”. Έτσι λοιπόν ο σεφ δίδαξε στους μαθητές τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας και τις διατροφικές συνήθειες της εποχής, μέσα από ένα ιδιαίτερο “συμπόσιο”, κατά το οποίο μαγείρεψε μαζί τους, στην κεντρική βιβλιοθήκη του σχολείου.
Κάποιες από τις πηγές στις οποίες βασιζόμαστε για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων είναι κείμενα του Ομήρου, του Χειρομένη και του Κάδμου, του Κάτωνα, του Γαληνού, του Αρχέστρατου του Συρακούσιου και πολλών άλλων. Τα γεύματα των αρχαίων ήταν γνωστά ως συμπόσια, ο οικοδεσπότης και οργανωτής του γεύματος ονομαζόταν συνδαιτυμόνας, ενώ οι καλεσμένοι αμφιτρύωνες. Ουσιαστικά πρόκειται για γιορτές όπου σερβίρονταν εδέσματα – ψητά στη σούβλα ή σε πήλινα σκεύη σκεπασμένα από κάρβουνα – μέσα από μεγάλα σκεύη σερβιρίσματος.
Σύμφωνα με τον ερευνητή στην διατροφή τους περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, φρούτα, πικρά χόρτα, κρασί, γάλα, τυροκομικά, κρέας, ψάρια, πτερωτά ζώα, ρίζες, καρπούς, βότανα, σιτηρά, όσπρια, αλλά και διάφορες σαλάτες.
Συνήθιζαν να τρώνε καθιστοί ο ένας δίπλα στον άλλον και για μαχαιροπίρουνο χρησιμοποιούσαν  τη μόστρα ή γλύσσα ή μυστίλλη, ένα κομμάτι κόρα ψωμιού για τα ζουμερά εδέσματα και τα δάχτυλά τους, τα οποία σκούπιζαν επίσης με κόρα ψωμιού. Το φαγητό σερβίρονταν στα πινάκια και χρησιμοποιούσαν αγγεία πόσης συνήθως, ξύλινα ή μεταλλικά κύπελλα, ενώ χρυσά απαντώνται μόνο σε εστίες πλουσίων.
Αυτά ήταν κάποια μόνο από τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου